De Pony

Pony

Pony

Benaming: Een moeder is een merrie, vader is een hengst (een geholpen hengst is een ruin) en het kindje is een veulen.
Land van herkomst: Paarden en pony’s komen voor op de hele wereld (met uitzondering van de polen). Hier staan ze in de wei of op stal kun je ze ook nog vinden.
Voedsel: Haver, gras, kuilgras, hooi, kuilmaïs, voederbieten, melasse (een afvalproduct van de suikerindustrie), geplette gerst, zemelen en paardenbrok.
Voortplanting: De draagtijd is 11 a 12 maanden, maar ook 13 maanden komt voor. De draagtijd is langer als het paard in het voorjaar moet bevallen, maar ook bij paarden die voor het eerste een veulen krijgen of bij paarden die veel weidegang krijgen. Meestal 1 veulen, toch wel bijzonder is de tweeling.
Functie: Het gebruik van het paard voor militaire doeleinden gaat terug tot ongeveer 5000 v.Chr., toen Mongoolse boogschutters op pony’s begonnen te rijden. Rond 1200 v.Chr. begon het idee van een cavalerie ook post te vatten in meer westelijke gebieden zoals Egypte en Perzië. Voordat landbouwmachines als de tractor hun intrede deden, werden paarden veel gebruikt in de landbouw, hoewel boeren vaak de voorkeur gaven aan ossen, waarvan het onderhoud goedkoper was. Urgente berichten en de gewone post werden vroeger veelal per paard vervoerd, bijvoorbeeld door de Amerikaanse Pony Express. Het drijven van vee (in Noord-Amerika door zogeheten cowboys, en in Zuid-Amerika door gaucho’s) wordt ook nu nog wel per paard gedaan. Paarden worden tegenwoordig nog steeds ingezet voor het verslepen van stammen in de bosbouw, omdat paarden de bodem minder beschadigen dan zware machines.In steden zoals Amsterdam, Antwerpen, Brugge, Oostende, Rome en Wenen kunnen de toeristen per koets door de stad worden rondgereden. Paarden worden daarnaast soms gebruikt door jagers, bijvoorbeeld tijdens de vossenjacht in Groot-Brittannië. Ook zijn er hengstenshows, premiekeuringen voor de fokkerij en minder bekende sporten zoals rodeo en gymkhana. Buiten deze sporten rijden veel mensen paard puur voor het plezier op maneges of bijvoorbeeld op ruiterpaden in buitengebieden. Dit laatste wordt recreatief rijden genoemd. Sporten waarin paarden gebruikt worden zijn onder meer: Dressuur, Carrousel, Circus, Dressuur, Endurance, Eventing, Gangenwedstrijden, Hogeschool dressuur, Horseball, Mensport, Paardenrennen, Polo, Polocrosse, Ringsteken, Springen, Tentpegging,Voltige, Western rijden.
Soort: Een pony is een paard met een schofthoogte van minder dan 1.57 meter. Het paard (Equus caballus) is een (gedomesticeerd) hoefdier uit de orde der onevenhoevigen, een van de ongeveer 10 huidige soorten uit de familie der paardachtigen (Equidae).
Taal: Hinniken.

 

Comments are closed