Historie

StadsboerderijWandelend door de stad Kampen komt de rijke historie je tegemoet. Soms op onverwachte plaatsen. Binnen de oude muren waren de stadsboeren nog tot diep in de 20ste eeuw actief. De laatste boer in de oude stad stopte in 1990. Er zijn vandaag de dag nog een aantal van deze boerderijen te vinden, bijvoorbeeld in de Groenestraat.

Rondom de oude stad is een unieke groene ruimte te vinden. Al in het begin van de 19de eeuw werd het stadspark aangelegd buiten de stadsmuren. Begin 20ste eeuw werd dit omgetoverd in een Engels landschapspark door landschapsarchitect Leonard Springer.

Ook de stadsburgerweyden zijn nog deels intact. Hier hadden de stadsboeren het recht hun vee te laten grazen. Elke dag liepen de boeren met hun koeien door de binnenstad naar de stadsburgerweyden. In dit -inmiddels in het hart van de stad gelegen- gebied komt natuur, cultuurhistorie en recreatie samen.

Met het afnemend aantal boeren in de stad en de toenemende bevolkingsdruk worden de weyden aangetast. De Europa Allee wordt aangelegd en wijken daaromheen worden gebouwd. Een deel van de stadsburgerweyden blijft onbebouwd maar wordt steeds meer voor andere doeleinden gebruikt, zoals sportvelden en moestuincomplexen.

In 1985 komt kinderboerderij Cantecleer naar de stad. Eerder lag deze aan de rand van de stad. Een type polderboerderij wordt gebouwd, en een deel van de weyden krijgen hun agrarische functie terug. Tegenwoordig is kinderboerderij Cantecleer een gevestigde naam in Kampen en omgeving waar kinderen kunnen leren over het boerenleven. Het is een boerderij met vele boerderijdieren en een breed aanbod op het gebied van voorlichting over natuur en boerderij. Ook is het een plek voor vrijwilligers en maatschappelijk kwetsbaren, en zijn de zorgvuldige beheerder van de stadsburgerweyden. Kortom, het is een onmisbaar instituut voor alle stadsbewoners op een unieke plek. Een plek ook waar de geschiedenis van de stadsboeren herleeft.

Sinds 2013 wordt een deel van het grondgebied in gebruik genomen door de stadstuinderij. Initiatiefnemer Jasper Tiemens kwam met Cantecleer stadsboer Hanjo Ijkhout tot de conclusie dat een tuinderij een mooie aanvulling zou zijn op de bestaande functies van de kinderboerderij. Sindsdien werkt Jasper met met vele vrijwilligers aan de aanleg van de stadstuinderij en liggen de eerste groenten al snel in het streekwinkeltje van de kinderboerderij.

Eind maart ging de ploeg in de grond, waarbij de graszode grotendeels onder het oppervlakte verdween. Hierna werd het oppervlakte gefreesd en werd ons speelveld zichtbaar. Nu begon het echte handwerk. Een paar vaste vrijwilligers en wekelijks terugkerende stagiaires werken aan het maken van bedden, het aanleggen van een pad met houtsnippers, graven van geulen, het creëren van een compostplek en het aanleggen van kruidencircels.

Comments are closed